Читај ми!

Црна Гора после Амфилохија Радовића

Каква ће да буде СПЦ без тако јаке личности као што је био митрополит Амфилохије и да ли ће његова смрт имати последице и на црногорску политику

"Не постоји ниједан човек кога сам срео на земљи коме можете рећи све у очи, све што вам се не свиђа, све против њега и на њега, и да онда очекујете да вам каже - добро, ти мени рече ову реч. Да вас загрли и да вас помилује по глави, а не да вам о глави ради. То је Амфилохије", овим речима се владика диселдорфски и целе Немачке Григорије Дурић, опростио у име свих владика од митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Његова сахрана била је један од највећих догађаја у Црној Гори у овом веку а каква ће да буде Црна Гора без Амфилохија, у политичком а каква у духовном смислу?

Горислав Папић
Горислав Папић

Пред 90-ти рођендан једног од највећих српских живих писаца Драгослава Михаиловића, у књижарама се појавила његова биографија, односно - српски превод биографије која је изворно писана на немачком. Аутор је Роберт Ходел, професор славистике на Универзитету у Хамбургу. Ходел је на немачки превео и неколико Михаиловићевих приповедака. Шта је научио о Михаиловићу током 30-годишњих разговора из којих је настала књига, може ли се на немачки превести говор Петрије или чак Врања Боре Станковића, чијим делом се сада Ходел бави.

Уредник емисије: Горислчав Папић