Читај ми!

Трезор

У сусрет 27. октобру, Светском дану аудио-визуелне баштине


 

Телевизијско аудиовизуелно наслеђе - Поводом 27. октобра Светског дана заштите аудио-визуелне културне баштине, једнодневну интерактивну инсталацији "Прошлост за будућност" у холу Таковске 10, пратио је специјал о сниматељу Стевану Ландупу, о његовом раду и делу као примеру покретног културног добра од националног значаја, те од чега зависи да ли ће то добро бити и трајно сачувано. О Ландупу говоре они који су га познавали и са њим радили, а приказани су инсерти из серија Камером кроз свет, Двадесет милиона и Рефлектор снимљени Ландуповим оком. Специјал почиње прилогом Сребренке Илић за Дневник од 23. септембра 1980, уочи почетка 21. Генералне конференције Унеска одржане у београдском Центру "Сава", која ће месец дана касније, међу осталим документима донети и Препоруку о заштити и чивању различитих врста носача слике и звука, па тако и телевизијских записа.

У емисији је коришћен материјал Програмског архива, који је за ову прилику репарирала Филмска лабораторија ТВБ. Наслов првог писаног текста у Србији "Гледање по жици" (објављен у часопису "Ратник" 5. маја 1880, са потписом мајора Јована Влаховића) у којем се објашњава пренос слике помоћу електрицитета - инспирисао је ауторе да "жице куцавице" ове инсталације буду коаксијални и други каблови повезани конекторима који су током протеклог века служили Телевизији Београд за пренос аудио-визуелног електромагнетног записа. Наша "жица куцавица" показује компликован пут рада ТВБ шездесетих и седамдесетих прошлог века: од снимања филмском камером, преко филмске лабораторије, филмске монтаже до телекина и преноса филмског записа у телевизијски који затим од магнетоскопа преко предајника долази до пријемника. Кључни експонати били: камера сниматеља Стевана Ландупа на почетку кабла и на крају истог кабла монитор са којег се емитовала специјална једносатна емисија са примерима из Ландуповог живота и дела. Аутори изложбе су Бојана Андрић и Весна Дошен, поставка у простору Снежана Поповић.

- Учесници: директор фотографије Милорад Глушица, сниматељ Доне Зипевски, студент Предраг Вукосављевић, дизајнер звука Рихард Мерц, шеф Филмске лабораторије Јасенка Радуловић и др.