Читај ми!

Медијска мрежа српске дијаспоре: Амерички сан

Проф. Слободан Ћук: Од Емигранта до проналазача, први део

Путем Фарадеја, Тесле и других


Непланирани одлазак Слободана Ћука у Америку претворио се у боравак од 48 година. Одлука да оде, 29-ог фебруара 1972. године,  поклопила се са „златним“ добом када је Америка била потпуно отворена према емигрантима.

Америчка агенција НАСА  обезбедила му је визу, покрила трошкове директног лета Београд-Сан Франциско и била спонзор магистарских студија на универзитету у Санта Клари. Уследила је подршка НАСА-е и за двогодишње докторске студије на "Калтех" универзитету у Пасадени од 1974. до 1976.  По оснивању компаније "ТЕСЛА"  1979 године, НАСА је била и спонзор фамилије Ћук конвертора за Орион "спејскрафт" реализоване у кооперацији "Honeywell" и Тесла. Орион мисија је пут на Месец 2024. и на Марс 2030. године.

Теслин епохални проналазак Еј-Си система  (наизменични напон и струја) и нова технологија компоненти и системских решења омогућује нови Ди-Си систем (једносмерни напон и струја) преношења електричне енергије на велике даљине који није био могућ тада.

Водопади Нијагаре као индиректан извор Еј-Си електричне енергије сада се природно замењују соларним ћелијама као директним извором непресушне Ди-Си електричне енергије малог Ди-Си напона и великих Ди-Си струја. Остварење овог пројекта природно ће довести до "Треће индустријске револуције", сада не чекајући на 22. век! О свему томе у новом издању емисије
Амерички сан.

Аутор емисије Драган Ракоњац

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић