Час анатомије: У другом телу

Савремени амерички писац Мајкл Канингем је крајем деведесетих година написао Сате и за тај роман добио Пулицерову награду за књижевност. Почетком двехиљадитих редитељ Стивен Долдри снимио је филм по Канингемовом роману а глумци Никол Кидман, Ед Харис, Џулијан Мур и Мерил Стрип стекли још већу популарност.

Чест је случај да књижевност инспирише филм, телевизију и позориште али није увек правило да "трансфер" из зоне писане речи у филмску радњу буде успешан. Ређи је случај да филм инспирише књижевност и да буде основа за неки прозни или поетски запис.

Чињеница је, међутим, да у времену доминације визуелног роман стекне славу тек пошто добије своју филмску верзију и да се редитељи често опробавају као писци, чешће него што писци желе да постану редитељи, на пример. Како год, модерна уметност је одавно границе уметничких жанрова учинила пропустљивијим, уметнички облици се мешају, стапају са новим медијима и новом технологијом.

Час анатомије овога пута анализира ту креативну флексибилност и питање: шта се у таквим околностима дешава са уметношћу, преузима ли слика примат над писаном речју или се отвара пут некој другачијој уметности...

Јасмина Врбавац и Марија Ненезић Јасмина Врбавац и Марија Ненезић

Гости су редитељ Горан Марковић чији је роман Београдски трио ове године био у најужем избору за Нин-ову награду, сценариста Ђорђе Милосављевић по чијем сценарију је снимљена серија Корени, настала према роману Добрице Ћосића и писац Бојан Бабић чији је роман Yahoo ове године био у ширем избору за Нин-ову награду.

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Реализација: Марко Шотра