Право на сутра: Узурпација српске имовине на Косову и Метохији

Узурпација српске имовине на Косову и Метохији траје скоро две деценије. Правници Бесплатне правне помоћи саветују власницима имовине у јужној Покрајини да на сваких шест месеци у катастру провере да ли се њихова имовина води на њих.

У јужном делу Косовске Митровице многим Србима је после протеривања остала велика имовина коју су узурпирали Албанци. Срби не могу да врате своје поседе због безбедности. Недалеко од Косовске Митровице у селу Мироч код Вучитрна дешава се драстичан пример безвлашћа. Сву имовину у Мирочу узурпирао је један Албанац са породицом. И мештани суседне Гојбуље трпе притисак јер им забрањују да обрађују сопствено имање.

Слободан Аксентијевић испред узурпиране имовине у јужном делу Косовске Митровице
Слободан Аксентијевић испред узурпиране имовине у јужном делу Косовске Митровице

Косовске институције не реагују па узурпатори пролазе некажњено, кажу правници Бесплатне правне помоћи који раде на решавању имовинских проблема на Косову и Метохији.

Екипа емисије
Екипа емисије "Право на сутра" и Миљана Цветковић правник Бесплатне правне помоћи

У мартовском погрому из Обилића су протерани сви Срби, а њихова имовина је отета. Неки од њих су због тога живот наставили у колективним центрима, попут Трепчиног Хотела 3 у Звечану.

Славко Тодоровић прогнан из Обилића
Славко Тодоровић прогнан из Обилића

Срби који имају имовински проблем на Косову и Метохији, Бесплатну правну помоћ могу да потраже у Косовској Митровици, Грачаници, Врању, Нишу, Краљеву и Београду.

Братислав Костић из Гојбуље код Вучитрна
Братислав Костић из Гојбуље код Вучитрна

Аутор емисије: Светлана Вукмировић
Сниматељи: Александар Стипић, Владимир Јовановић
Расвета: Небојша Милосављевић
Тонски сниматељ: Мирослав Радишић
Монтажа: Горан Томић
Реализација: Биљана Ердељан