Србија на вези: Весна Станојевић

Ликове и реплике из филмова Последњи круг у Монци и Три карте за Холивуд зна неколико генерација. Осим ових домаћих класика, омиљене су и серије Грех њене мајке и Цват липе на Балкану. Повезује их једна глумица. Она је данас професор на британском факултету који су завршили Лоренс Оливије, Ванеса Редгрејв и Џуди Денч!

Пре 20 година у Единбург је одвела представа Острво. Град је очарао, а посебно мир који је у време све већих проблема у Југославији, учинио на неки чудан начин спокојном. У повратку за Београд посетила је Лондон, и тамо остала до данас!

Квалитет београдске глумачке академије и Веснин таленат отворили су врата Royal Central School of Speach and Drama где је постала професор. Када је у холу школе видела слике Ванесе Редгрејв, Џуди Денч и Лоренса Оливијеа, схватила је да су ове светске звезде похађале факултет на ком предаје.  

Весна Станојевић и Тамара Дрезгић
Весна Станојевић и Тамара Дрезгић

После великог успеха серија Грех њене мајке и Мирис кише на Балкану, освежење је било Веснино појављивање у ТВ филму Пут ружама посут, у улози принцезе Оливере Лазаревић.

Весна Станојевић
Весна Станојевић

Ускоро ћемо је гледати у филму који је сниман у Србији и има симболичан назив Повратак. Поред чувеног Џона Севиџа, у филму игра неколико наших глумаца који живе на различитим странама света. Тако је Раша Буквић дошао из Париза, Лазар Рајић Роквуд из Торонта, а Весна Станојевић из Лондона. 

Иако за Србе и Енглезе каже да су две дијаметрално супротне културе, радила је на томе да они разумеју њу и обрнуто. Зато данас живи, како каже, свој трећи живот. Први је био у Југославији, други у Британији, а трећи, садашњи је и тамо и овде...

Уредник Тамара Дрезгић

Реализација Марија Средојевић