Tрезор: Време телевизије

Данашња епизода из серије "Време телевизије" говори о развоју документарног програма од 1977. до 1980. године

ОД СРБИЈЕ ДО СВЕТА, 26. епизода серијеВреме телевизије - емисија је посвећена документарном програму од 1977. до 1980, периоду успона овог жанра.

Служећи се аналитичком обрадом тема, програм је успевао да оствари драгоцена сведочанства о свом добру, носећи, наравно, печат тадашњег идејног усмерења, али и печат индивидуалности својих аутора. Амбиције да сведочи о свом времену већ се изражавају насловима ударних серија: Наше време, Она, Приче о људима и наравима, Човек и његова судбина и др.

Телевизија Нови Сад такође ствара запажене емисије документарног жанра, а најбоље је репрезентује емисија Гори ватра и земља из претходног периода. Међународни успех постиже емисија Кампућија 78 новинара Николе Виторовића и сниматеља Драгана Кулишића, реализована у Информативном програму. Благодарећи њиховом подвигу први пут су телевизијска сведочанства у Пол Потовој Кампућији виђена у свету.

Иначе, Телевизија Београд била је прва инострана станица која је успела да обезбеди интервју са Денг Сјао Пингом, вођом Кине после пада "четворочлане банде". Интервју је водио Душан Митевић. Значајна је и емисија Боривоја Мирковића и Милоша Стефановића. У Шангају кокошије перје лети у ваздух о променама у Кини тога времена.

Учесници: новинари-аутори Светолик Митић, Неда Тодоровић, Љубивоје Ршумовић; сниматељ Драган Кулишић, редитељ Милош Стефановић, новинар Душан Митевић, сниматељ Петар Латиновић

Сценариста др Мирослав Савићевић, водитељ Мића Орловић, редитељ Никола Лоренцин