Србија на вези

Јануарски празници међу Србима у региону и даље

Богојављење, Водице или Водокршће (19. јануар по Јулијанском календару), један је је од најважнијих хришћанских празника, којим се према Библији обележава дан када се Бог јавио након Христовог крштења. Његово светковање огледа се у мноштву живописних обичаја од којих је најпознатији пливање за Часни крст. У нашој емисији, видећете како се празнује међу Србима у Румунији и Црној Гори.

Колега Никола Лакић из Темишвара пренеће нам и део атмосфере са прославе српске Нове године у том граду.

У једном углу холандског реформатског гробља у Гардерену налази се споменик подигнут у знак сећања на Србе, који су умрли од шпанског грипа 1919. године. Није тачно познато ко је и када подигао споменик, који је почетком 21. века рестауриран,  али ко су били Срби који су тамо сахрањени? За тим питањем пошли су Татјана Вендриг, Фабиан Вендриг и Џон М. Стинен. Након њиховог истраживања настала је књига под називом "Српски војници умрли у Холандији 1917.-1919.", о чему ће вечерас говорити један од аутора Фабиан Вендриг.

У села Голубић код Обровца и Буковић код Бенковца (Хрвтатска) за неколико повратничких породица стигла су дрва за огрев, која је обезбедило Српско народно вијеће. Дрва ће угрејати њихове домове, али шта греје душу и срце, сазнаћете у причи Васке Радуловић из ТВ продукције Заједничког већа општина Вуковар.

У емисији ћете упознати породицу зеничког пароха, која дечјим осмесима и грајом враћа веру у повратнички живот.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар