Цар Лазар у Кингисепу

Наша екипа вратила се из Санкт Петербурга где је била позвана на „Дане српске културе у Лењинградској области".

Дане српске културе обележила су три важна догађаја. Најпре, 28. јуна, на Видовдан освештани су темељи Српско-руске цркве која се гради у Кингисепу, на самом западу Руске федерације, а посвећена је српском свецу Кнезу Лазару и руском свецу Николају Другом Романову. Темељ будуће Српско-руске цркве у Кингисепу Темељ будуће Српско-руске цркве у Кингисепу Војислав Деспот и епископ Кирил Војислав Деспот и епископ Кирил

У новијој историји то је прва црква у Русији посвећена једном српском свецу. Додуше почетком 18. века, руски гроф српског порекла Сава Владиславић Рагузински, саградио је у данашњем граду Кјахти, цркву посвећену Светом Сави.

Међународна научна конференција „100 година Руске емиграције у Србији. Судбине и резултати" други је важан догађај. На њему је радове излагало петнаестак руских и српских научника.

Међународна научна конференција Међународна научна конференција "100 година руске емиграције у Србији" Вера Катанић и Лира Бурак Лира Бурак и Вера Катанић

Истовремено била је постављена и уникатна изложба са изузетним документима из Архива Српске православне цркве.

Домаћин трећег догађаја била је „Академији Србија". У њој су наступили наши уметници из Београда и Хор „Даница" из Санкт Петербурга.

аутор емисије и Драгана Дракулић Пријма Аутор емисије и Драгана Дракулић Пријма

Потом су нас домаћини повели у Ивангород, који од Естоније дели само река.

Ивангород, граница између Русије и Естоније Ивангород, граница између Русије и Естоније

Организатори „Дана српске културе" су Влада Лењинградске области и Православно духовно просветитељски центар „Љубав" из Земуна.

Аутор и сценариста емисије је Вера Катанић

Режија Ернестина Глигоријевић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар