Србија на вези

Добро дошли у прво овогодишње издање!

И у Новој години настављамо са причама које повезују живот тамо и овде.

Сасвим очекивано, емисију отварамо прилогом нашег колеге Александра Жигића, који ће нам пренети део aтмосфере, али и поруке са прославе православног Божића у Канади.

Вечерас се сећамо малих, обичних људи у Великом рату кроз приче које је прикупила и објавила Јасмина Томашевић у књизи "Велики рат, мали људи". Ауторка је наша гошћа у студију.

Сличном темом, заправо о Србима на Корзици током Првог светског рата бавила се и Тања Милосављевић, коауторка књиге по којој је настао и документарни филм "Срби на Корзици" чији ћемо инсерт видети у вечерашњој емисији.

Приликом једне од посета Србији, писац и велики пријатељ Срба, Петар Хандке боравио је на Косову, а посетио је и свог пријатеља у селу крај Свилајнца. Било је то 2011. године пошто је добио награду "Хајнрих Хајне", која је узбуркала јавност ништа мање од Нобелове коју је добио прошле године. Без обзира на промене околности и став (или притисак) јавности, увек је био доследан себи и исвојим ставовима, што је потврдио и у разговору са колегом Владаном Ракићем. 

У краткој причи, Вања Васић представиће књижевницу и професорку Српског језика у Канади Душицу Ивановић.

Уреднице Тања Адамовић и Нада Вукелић

Редитељка Ернестина Глигоријевић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар