Нова година у кући уметности

Економска криза, осиромашење најширег слоја друштва довели су последњих година и до редуковања породичног буџета који се некада издвајао за дочек нове године. Просечна породица у Србији одавно више не чека нове године у иностранству, по скупим планинским центрима и ресторанима. Све више старе године се испраћају у кућном амбијенту, у кругу породице и најближих пријатеља. Но и то се свело на пуко конзумирање тешке хране и пића као и препознатљивих тв садржаја који годинама не мењају рухо. Али, не би морало све тако да буде.

Чланови породице Немчек ће нам ове године показати како се припремају за новогодишње празнике, како дочекују Нову 2020. годину и како се овом лепом празнику може удахнути уметнички дух, а гостима пружити, поред веселе атмосвере, и уметнички доживљај. Сви чланови ове породице баве се неким видом уметности и лепим вештинама. Због тога се труде да за зимске празнике у њиховом дому све буде припремљено уз велику помоћ маште, талента и спретних руку.

Украсе за новогодишњу декорацију госпођа Ева Немчек израђује сама у свом атељеу, било да су од керамике, сламе или јестиви и украшени филигранском вештином ове уметнице.

Јан Немчек је градитељ виолина по методи старих мајстора и гледаоци ће за новогодишњу ноћ моћи да чују прве тонове из управо завршене виолине. Амбијент у којем се чека Нова година оплемењен је такође, предметима примењене уметности које је израдила Ева Немчек.

Чак су и слаткиши спој врхунског посластичарства и сликарског умећа. Зидни сат који ће све време пратити припреме за ноћ последњег децембра урађен је руком у декупаж техници у атељеу ове породице. Свакако, биће и лепе песме у извођењу женске певачке групе "Ковачички славуји", а ни Деда Мраз неће у новогодишњој ноћи заобиђи ову веселу кућу уметности.

Аутор емисије Милица Бајић Ђого, сниматељ Петар Вујанић, режија Лела Јанић, монтажа Љубомир Плављанић

број коментара 0 Пошаљи коментар