Србија на вези

Срби и Јевреји, народи сличних судбина, пријатељи у добру и злу

У организацији Института за студије антитероризма из Израела, Центра за друштвену стабилност из Новог Сада, Института за националну и међународну безбедност из Београда и Архива Војводине, у Јерусалиму је одржано неколико важних догађаја који су допринели повезивању српског и јеврејског народа. Отворен је први у историји, Српско-јеврејски центар "Свети сава и Јехуда Алкалај" на Оno Academic College-у у Јерусалиму, одржан је Округли сто, на коме су угледни стручњаци говорили са посебним акцентом на страдање Срба и Јевреја и сарадњи у области културе сећања. На месту где је ходочастио Свети Сава, откривена је спомен плоча утемељивачу  Српске православне цркве. Цео догађај пратила је екипа РТС, са новинарима Програма за дијаспору Миленом Вујовић и Мирославом Карлицом, од којих ћемо добити детаљнији извештај.

У америчком Конгресу у Вашингтону, одржано је историјско предавање на тему „Јасеновац: неизговорени геноциди и холокауст 1941 –1945“, на коме су се могли чути застрашујући подаци истраживања злочина. Организатор предавања је Српски народни савез, најстарије српско добротворно друштво у Америци које постоји од 1901. године,  у сарадњи са Канцеларијом Републике Српске за сарадњу, трговину и инвестиције у Вашингтону, Фондације за сећање на Јасеновац и холокауст из Лондона у Великој Британији и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бања Луци.

Девета конференција српских националних организација из земаља региона, одржана је у Новом Саду, а о чему се разговарало и шта су закљуци, видећете у прилогу колега из Радио телевизије Војводине.

У земљама региона, Срби су као аутохтони народ оставили неизбрисив траг, пре свега у духовном, културном и образовном наслеђу. Вечерас ћете видети причу Николе Лакића и Овидијуа Новака о знаменитим Србима који су живели и стварали на територији данашње  Румуније.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар