Mедијска мрежа српске дијасоре: СПОНА

Уредница емисије Спона, Вера Марјановић представља Роберта Хамерштила, највећег живог аустријског сликара, који је 1933. године рођен у Вршцу.

Његов отац, власник пекаре, био је иконописац у Српској православној цркви. Страхоте рата су Роберта, заједно са мајком и млађим братом, одвеле у логор, а потом у изгнанство. Дом је нашао у Аустрији, где му животни пут није био лак.

У емисији СПОНА, господин Хамерштил са пуно емоција говори о свом школовању, тешком раду и борби за место у уметничком свету, у чему је имао велику помоћ немачког државног врха. Протеклих седам деценија, велики сликар није престао да сања о Вршцу, који је обележио његово сликарство.

Није заборавио детињство, српски језик, нити ћирилицу, којом потписује своја изузетно цењена и скупа платна. Уосталом, о њиховој уметничкој вредности говори и чињеница да их је излагао у најпознатијим светским галеријама, а стална поставка, раме уз раме са Климтом, Шилеом и Кокошком, налази се у чувеном музеју Леполдс у Бечу, као и у Музеју Војводине. Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

број коментара 0 Пошаљи коментар