Осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, 1. део

Дводелна емисија

Српски народ, 2017. прослављао је  осамстотина година од првог краљевског крунисања једног српског владара. Те 1217. године, прву титулу краља понео је Стефан Првовенчани, средњи син Стефана Немање, када је на главу ставио крунидбени венац. 

Као велики жупан, Стефан Првовенчани владао је средњовековном државом Рашком 21 годину од 1196. до 1217. са краћим прекидима, а као краљ 10, од 1217. све до смрти 1227.

Стефан Првовенчани Стефан Првовенчани

 

Али пре него што одговоримо на питања, од кога је стигла круна, да ли од Рима или Византије, да ли је Стефан зарад круне морао да пређе у католичанство, и да ли су биле две или једна крунидбена церемонија, кренућемо од места где је све почело.

А све је почело јачањем средњовековне српске државе која је називана Рашком, у другој половини 12. века, за време великог жупана Стефана Немање. Централна тачка Немањине владавине био је Стари Рас. Стари Рас је био на данашњем простору Новог Пазара и околине.

И почињемо нашу причу питањем, шта данас затичемо на овим просторима где се рађала српска држава? Потом Вас водимо до српских владара пре Немањића, затим говоримо о Ани и Стефану Немањи и долазимо до владавине Стефана Првовенчаног и његовог краљевског крунисања.

Академик Љубомир Максимовић и аутор емисије Вера Катанић Академик Љубомир Максимовић и аутор емисије Вера Катанић

 

Појашњавамо, зашто говоримо о Стефану Првовенчаном као првом српском краљу, када знамо да је и пре њега било српских краљева, попут његовог брата Вукана или краља Михаила, који се окрунио 1077.

Говоримо и о три брака Стефана Немањића, готово сва три политичка, што је било својствено у то доба. Из три брака, Стефан Првовенчани је имао  петоро деце, четири сина и једну кћер.

Три сина су га наследила на престолу, најпре краљ Радослав, потом краљ Владислав и најзад,  краљ Урош.

У владавини дугој два века, лоза Немањића дала је десет владара. Једног жупана, седам краљева и два цара.

У емисији говоре бројни уважени историчари, археолози, историчари уметности и старешине српских храмова.

Емисија има два дела.

Екипа РТС-а на снимању емисије Екипа РТС-а на снимању емисије

 

Аутор и сценариста Вера Катанић

Стручни консултант на сценарију академик Љубомир Максимовић, директор Византолошког института САНУ.

Сниматељи: Вук Ћетковић, Драган Алексић,Часлав Ћоровић, Ненад Димитријевић

Монтажер Марко Роксандић

Дизајнер шпице Бојана Девић Опачић

Дизајнер звука Иван Троскот

Реализатор Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар