Време телевизије

Милоје Мића Орловић, спикер, новинар, уредник, први водитељ Дневника Телевизије Београд (Ваљево, 28. мај 1934 - Београд, 13. фебруар 2013); у Телевизији Београд радио је од 1958. до 2000. године.

Из текста редитеља Николе Лоренцина "Господин глас и стас - Милоје Мића Орловић", издвајамо део који се односи на учешће у серији Време телевизије".

"Од почетка 1993. године Мића Орловић је своје велико и разнолико искуство најполуларнијег телевизијског посленика, придружио, сасвим природно, започетом циклусу једночасовних емисија серије Време телевизије, које сликом и речима, али и оним урођеним Мићиним шармом, приказују историју телевизије у Србији. Опет је сео за спикерки, боље водитељски стол, осмехнуо се и погледао у камеру гледаоца. И почео да води причу о пола века наше и Мићине Телевизије. Само је Мића, понет годинама рада на телевизији, човек из Времена телевизије, умео да преко ТВ камера, гласом и осмехом, прелије своје умеће до гледаоца. Био је наш гост у кући, близак са укућанима и увек добро дошао. Без застанка, грешке или прекида у послу водитеља, Мића ниједном, током вишегодишњег снимања сто емисија програма Време телевизије, није отказао снимање или мрко погледао на камеру испред себе. Био је истински господар приче о бурним годинама и трајању наше Телевизије. Као што је знао да својим гласом искористи радио-микрофоне, знао је да камером покаже телевизичност и дар обраћања драгом гледаоцу. Непогрешиво, током многих година доброљубиве, телевизијске делатности: Одлично! Без грешке - јављају из ТВ-режије: Снимање је завршено! Хвала, Мићо" (Никола Лоренцин, 2019)

Пробни програм, други део (од 23. августа до 2. септембра 1958). Трећа епизода серије Време телевизије односи се на ток пробног програма ( од 23. августа до 2. септембра 1958) у којем је заснована већина жанрова: како су тада праћени догађаји у спорту, култури, како је извештавано о временској прогнози, како је реализована прва забавна емисија, прва ТВ драма, први програми за децу, за село... и, на крају о репортажи На првим корацима, која се односила на оне посленике Телевизије Београд који се не могу видети на екранима. Оцењено је да је тзв. Сајамски програм остварен преданим и усклађеним радом техничког, продукционог и програмског особља и да посебно обележје програму даје рад у једном замаху у свим данима његовог припремања и емитовања - водитељ Мића Орловић.

- Учествују: Марко Марковић, спортски коментатор; Љубомир Зечевић, уредник културне рубрике; Новак Новак, уредник забавних емисија; редитељи Мирјана Самарџић, Сава Мрмак, Слава Раваси; Душица Манојловић, уредница програма за децу; Срђан Барић, композитор; Раде Мартиновић, сниматељ; водитељ Мића Орловић.

- Сценариста др Мирослав Савићевић; редитељ Никола Лоренцин

- Премијерно емитовано 01.03.1994, Редакција за историографију, уредник др Мирослав Савићевић и Образовно-научни програм, уредник Петар Савковић

број коментара 0 Пошаљи коментар