Траг: Ратници Духовници Работници

Као средњовековни писари, ратници, духовници и работници својим пером доносе приче о наслеђу које вековима баштинимо, о вредностима српске традиције и одјецима срењовековне културе који сазревају у нама - у уметнику, писцу, истраживачу, Хефесту новог доба, музичару...

Три приче у којима су актери и ратници и духовници и работници средњег века али и савременог доба, "Траг" доноси дух средњовековне животне, витешке, језичке, песничке и музичке матрице.

Стеван Стевановић у мајсторском надахнућу
Стеван Стевановић у мајсторском надахнућу

Прву причу оживљавају археолог Марко Алексић, проучавалац наоружања средњег века и Стеван Стевановић који се бави реконструкцијом историјског оклопа и оружја. Они говоре о индустрији наоружања, борбеној спремности средњовековног војника, о витештву које је тековина наших простора, али и о мање познатим законима Душановог законика попут оног да су и жене могле имати у власништву делове витешке опреме.

Са снимања
Са снимања

Доносе и причу о Јелени Лазаревић Балшић, хероини са овог простора која је пандан познатијој Јованки Орлеанки. Дух епохе који се реконструкцијом историјског оклопа и оружја уноси у филм или позоришну представу настаје у радионици архитекте Стевана Стевановића. Гледаоци ће на неки начин учествовати у изради једног оклопа и сазнати понешто о о томе како је овај мајсторски подухват изгледао у радионицама мајстора средњег века.

Друга прича је посвећена књижевности, негдашњој и данашњој. Као што су средњовековни писари тражили од читаоца да обрати пажњу на важно место у тексту цртајући кажипрст поред кога је исписано "зри зде", што значи погледај овде, тако и аутор збирке песама "Зри зде" Томислав Јовановић скреће пажњу својом збирком на језичку матрицу и дух средњовековне књижевности, ипак донет на савремено тле. Други угао о савременом стваралаштву које се ослања на средњовековну културу и књижевност доноси професор Филолошког факултета Александар Милановић.

Милош Николић, кавалиста
Милош Николић, кавалиста

У време када се традиционална музика на кавалу гасила, кавал је пронашао музичара, а музичар пут до инструмента који је такође био у нестајању. Причу о кавалу и лепоти музике коју производи доноси доктор музичке уметности Милош Николић.

Милош Николић, иначе професор кавала у Музичкој школи "Мокрањац", успева да обнови израду овог инструмента, али и да заинтригира младе људе за традиционалне инструменте и музику. У оживљавању пастирске музике помаже му и градитељ кавала Ненад Милетић. Иако скромно, у емисији открива неке тајне о изради овог инструмента. Његова радионица пут је ка очувању традиције. Захваљујући заједничком раду, музичар и градитељ инструмента остављају траг за будућност и неговање музичког наслеђа.

Ауторка емисије Радица Смиљковић
Ауторка емисије Радица Смиљковић

Аутор емисије: Радица Смиљковић
Уредник серијала: Љубисав Алексић
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Драган Лапчевић
Монтажер: Горан Томић

број коментара 0 Пошаљи коментар