Око магазин: Црна Гора и црква, борба за идентитет, други део

Након што је изабран за председника Црне Горе, Мило Ђукановић рекао је да ће се озбиљније позабавити идентитетским питањима. Сада каже - дошло је време да се исправи тешка историјска неправда, радићемо на обнови црногорске аутокефалне цркве.

Једина канонски призната православна црква је у Црној Гори данас је Српска православна црква. На територији Црне Горе постоје две епархије СПЦ-а, Епархија будимљанско никшићка и Епархија милешевска, као и Митрополија црногорско-приморска.

Мило Ђукановић предлаже да се из стања "дубоког православног раскола у Црној Гори", изађе формирањем цркве без националног предзнака, која би се звала Православна црква Црне Горе.

Такође, у Скупштину Црне Горе стигао је Предлог закона о слободи вероисповести који је изазвао жестоку полемику, и то због једног питања - да ли ће цркве и манастири изграђени пре 1918. који се налазе у власништву Српске православне цркве постати власништво државе Црне Горе?

Стеван Костић
Стеван Костић

О свему томе у емисији Око говоре: Миодраг Вуковић, члан ДПС-а од оснивања и посланик те странке, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, Будимир Алексић, професор Цетињске богословије и посланик Нове српске демократије, историчар Шербо Растодер, поглавар канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаило Дедеић и некадашњи градоначелник Цетиња и публициста Јован Маркуш.

Видећете у коју цркву иду грађани Берана, Цетиња и Подгорице.

Аутор емисије: Стеван Костић

број коментара 0 Пошаљи коментар