Србија на вези

Страдање Срба у НДХ: тужна сећања, тужнији заборав

Данас је Међународни дан сећања на Јадовно. У једном од првих комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић-Паг-Јадовно, на најсвирепији начин убијено је десетине хиљада људи међу којима је било деце, жена, стараца. У знак сећања, јуче је, у организацији Српског народног вијећа из Хрватске, Координације јеврејских општина у Хрватској, Епархије горњо-карловачке и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста одржан помен страдалима. Истм поводом, код Шаранове јаме на Велебиту, 15. Јуна, десету годину за редом, окупили су се чланови Удружења "Јадовно 1941." када је служен парастос. О нашој култури сећања, борби за незаборав, и ревизији историје с друге стране, разговарамо са председником Удружења "Јадовно 1941." Из Београда Вељком Ђиновићем.

Рат деведесетих и акција "Олуја" довели су до новог страдања и  прогона стотине хиљада Срба из Хрватске. Одлазећи, за собом су оставили неизбрисив траг битисања српског народа на тим просторима о чему сведоче манастрири Крупа, Крка, Гомирје, Драговић, и многе друге светиње и споменици наше духовности. Они малобројни који су остали, или се вратили, не заборављају ко су. Свечана академија у Белом Манастиру, само је једна у низу којом се обележава осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Догађај су пратиле колеге из Тв продукције  ЗВО Вуковар.

Срби у Словенији су се ујединили и окупили под једном организацијом. Наш гост биће први председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић.

Председник Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик недавно је боравио у Мађарској. Поред сусрета са премијером Виктором Орбаном, боравак је искористио и за састанак са представницима српске заједнице у овој суседној земљи, али и посету установама културе и духовности Срба са тих простора. Посету председника Додика пратила је уредница РТВ Варош из Будимпеште Диана Ђурић Кондић, која нам је за ову прилику припремила и причу са свечаног концерта поводом 25 година КУД-а "Табан" из Будимпеште.

Уреднице Милена Вујовић и Нада Вукелић

Редитељ Драгица Гачић

број коментара 0 Пошаљи коментар