Србија на вези

Главне теме вечерашње емисије свакако су оснивачка скупштина кровне организације српске заједнице у Словенији – Савеза Срба у Словенији, као и управо завршени Форум српске дијаспоре у Бањалуци, под покровитељством председнице Републике Српске Жељке Цвијановић

Срби у Словенији су коначно добили своју јединствену организацију.

Како је дошло до оснивања те кровне организације која окупља готово сва тамношња српска друштва и институције, који су циљеви и основни задаци Савеза и који је његов значај за наше сународнике у тој бившој југословенској федералној јединици ексклузивно за емисију говори први председник Савеза Срба у Словенији. 

Гости у студију шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић и председник СКПД „Просвјета“ у Бечу Срђан Мијалковић говоре о управо завршеном овогодишњем, другом по реду, Форуму српске дијаспоре у Бањалуци, о његовом значају, дометима, као и закључцима и задацима постављеним за наредни период.

У другом делу емисије гост је културолог др Јован Јањић, који ће у светлу своје најновије књиге „Српска црква у комунизму“, анализирати актуелни тренутак Српске православне цркве код Срба у суседним земљама.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, за емисију говори о  антисрпском карактеру Предлога Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Из емисије издвајамо и извештај нашег сарадника из Темишвара Николе Лакића о томе како је протекао прошлонедељни Фестивал мањинских позоришта у Румунији. 

Уредници емисије су Милена Вујовић и Мирослав Карлица.

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар