Еко перспективе: Проф. Мира Петровић

Вода је извор живота на земљи. У води је живот настао, без воде ће живот нестати. У серијалу Екоперспективе Редаккције еколошког програма представљамо проф. Миру Петровић, врхунског стручнјака у области аналитичке хемије, која руководи сектором квалитета вода на престижном ИКРА Институту у Каталонији.

Сматра се да је 21. век, век борбе за контролу преосталих извора чисте воде. Највише штете води наноси човек својим активностима. Године које су пред нама представљају велики изазов за очување овог ресурса а наука константно трага за проналажењем нових, иновативних решења. Међу стручњацима који свакодневно дају свој допринос тој борби је и проф. др Мира Петровић, која годинама гради изузетну каријеру на познатом ИКРА Институту у Каталонији. Живот у Шпанији, могућност напретка, истраживања и константног унапређења као и проналажење нових решења, сан су сваког научника. Зато је Шпанија професорки Петровић не само професионална база већ и земља у којој живи задовољно и срећно, али не заборављајући своје корене. Мостове научне сарадње гради са колегама из струке широм региона некадашње Југославије.

У емисији Еко перспективе професорка Петровић указаће на новине у области пречишћавања отпадник вода, говориће о светској кризи када је реч о води као ресурсу, али поделиће са нама и своја размишљања о односу човека и природе, неопходности подизања еколошке светси, потреби за бољим условима живота и очувања планете.

Проф. Мира Петровић, предавање на ИКРА Институту у Каталонији
Проф. Мира Петровић, предавање на ИКРА Институту у Каталонији

Зашто воду морамо да чувамо, штедимо и штитимо у сваком тренутку и сваког дана, сазнаћете у Еко перспективи из угла проф. Мире Петровић у суботу, 13. априла на Другом програму РТС.

Уредник емисије Наташа Нешковић

број коментара 0 Пошаљи коментар