Медијска мрежа српске дијаспоре: СПОНА

У мартовском издању емисије СПОНА из Беча, уреднице Вере Марјановић, упознаћемо Проф. ДДр Волфганга Рорбаха, изузетно образованог и посвећеног слависту и историчара, али пре свега занимљивог човека.

Наиме, његова животна прича нас води до краја Првог светског рата, кад је његов деда одлучио да се са породицом настани у Београду. Тамо је започета аустријско – српска љубавна прича између родитеља господина Рорбаха, која је крунисана браком. Волфганг Рорбах врло негује оба дела свог корена, о чему говори са пуно шарма, а колико му је Србија блиска говори и чињеница да му је супруга пореклом из Ниша.

Проф. ДДр. Рорбах је пуно времена уложио у изучавање аустријско – српских односа, како политичких, тако и научних, културних и економских. Резултате својих истраживања објавио је у књизи „На траговима Срба у Аустрији“, за коју је добио високо признање од некадашњег аустријског председника Хајнца Фишера. Он се посебно фокусирао на односе између династија Хабзбург и Обреновић, који су, како наводи у књизи, обиловали пријатељством и сарадњом на свим нивоима. У прилог томе говори податак да је цар Фрањо Јосиф, поводом смрти краља Милана Обреновића 1901. године, у земљи прогласио дванаестодневну жалост. 

Саговорник тима СПОНА, слободно се може рећи, представља живу енциклопедију, кад су у питању Срби који су се некад школовали и стварали своја капитална дела у Аустроугарској. О њима зна пуно анегдота, адресе на којима су становали и много других појединости.

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић


број коментара 0 Пошаљи коментар