Културни центар

Још од златних времена 80-тих када су култура и уметност биле блиске просечном човеку, а медији живели од публикe која је ових садржаја била жељна, видљиво је да се медијски простор сужава све више.

Медији се лишавају промишљања и представљања онога што се у уметности догађа, а ми у Културном центру трагамо за узроцима оваквог стања. Повод за ову тему је и чињеница да се већ дуже време чека на то да "Нацрт стратегије за културу и медије" буде усвојен, као и да годишњи конкурс за суфинансирање медија из области културе за ову годину буде расписан. Све су то неки од показатеља да третман културе у медијима није на завидном нивоу и да су узроци томе вишеструки и веома комплексни.

О овом и другим питањима разговарамо са др Миленом Драгићевић Шешић, професорком Факултета драмских уметности, социологом др Ратком Божовићем, Маријаном Цветковић из Асоцијације независна културна сцена Србије, Весном Милосављевић из портала Сикалт, Александром Гајовићем, државним секретаром у Министарству културе и образовања и Љубицом Крминац, уредницом у Радио Београду 2.

У емисији ће гледаоци моћи да погледају и нову изложбу визуелног уметника Николе Марковића, "Или више ватре у слике или слике у ватру", Александар С. Јанковић ће говорити о новим политичким филмовима - Брегзит, Фаренхајт 9/11, W i Новине, Ана Тасић је била на премијери представе Хомо Фабер у Атељеу 212. Лингвиста Павле Ћосић говори о Српском речнику синонима награђеном на овогодишњем Сајму књига у Новом Саду, а Катарина Вујовић о новом албуму групе Stray Dogg, који је ушао у најужи избор за награду Импала. Биће још речи и о женама у издаваштву, о Блоку 45, а подсетићемо се и Махатме Гандија у години када се навршава 150 година од његовог рођења.

Марија Перовић Марија Перовић

Главни гост емисије је редитељка Марија Перовић, а за Танку линију о позитивним и негативним утисцима у култури, говори италијански писац Дијего де Силва.

Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма: Небојша Брадић
Креативни директор: Борис Миљковић
Одговорна уредница Редакције за културу и уметност: Данијела Пурешевић 
Уредница емисије: Јасмина Врбавац
Монтажери: Горан Мијић и Марија Арсенијевић
Аутори рубрика: Ана Тасић, Христина Василијевић, Јасмина Врбавац, Данијела Пурешевић, Јасмина Мијић, Александар С. Јанковић и Катарина Вујовић.  
Новинар: Јелена Виденовић
Водитељ: Жељко Максимовић

број коментара 0 Пошаљи коментар