Крај династије Обреновић

Двојица последњих владара из династије Обреновић, краљ Милан и краљ Александар, несумњиво су имали и знатних заслуга и великих огрешења у политичком деловању и приватном животу.

Прожимање политичких циљева са приватним проблемима навело је Милана на неколико непромишљених потеза и абдикацију, док је владавина Александра током последње четири године била под великим утицајем његове пријатељице, а затим супруге, краљице Драге.

Телевизијска серија описује, у форми драмске хронике, збивања у политичком животу Србије, јачање политичких странака, приватни живот Александра, Миланове последње часове, уплитање Драге у питања политичког и војног значаја, као и заверу младих официра и једног броја политичара против краљевског пара. Атентат на владара и његово смакнуће означило је крај владавине династије Обреновић и повратак на престо династије Карађорђевић.

Писац сценарија ослањао се на историјске списе Слободана Јовановића и Драгише Васића, као и на другу историјску грађу.

Писац сценарија: Радомир Путник

Режија: Сава Мрмак

Улоге: Тихомир Станић (краљ Александар Обреновић), Љиљана Благојевић (Драга Машин), Миодраг Кривокапић, Александар Срећковић, Небојша Дугалић, Јелица Сретеновић, Марко Николић, Андреја Маричић и др.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар