Медијска мрежа српске дијаспоре: Спона

Снимање божићне емисије СПОНА, уреднице Вере Марјановић, започето је у Бечу на дан кад се Божић слави по Грегоријанском календару.

Наиме, обичај је у Аустрији да сви власници фирми током децембра за своје запослене организују божићне прославе, независно од тога које празнике приватно славе. Тог обичаја се придржава и Алекса Андрић, Србин из Републике Српске, власник чувене бечке месаре. 

Како је истакао, као успешно интегрисани привредник, он поштује обичаје земље домаћина, па се уз добру народну песму и послужење развесели са сарадницима и пријатељима, док са породицом у свом дому слави Божић по традиционалним српским обичајима, чему је научио и своју децу.

Тим СПОНА је Бадње вече провео у храму Преноса моштију Св.оца Николаја у Тулну, где се верни народ окупио и из околних места. Након богослужења и паљења бадњака, бројни малишани су радосним пијукањем показали радост због долазећег Божића, док су одрасли честитали празник, наздрављајући куваном ракијом и вином. Говорећи о својој парохији, јереј Вељко Савић је нагласио да му је посебно важно да се пажња у што већој мери поклони најмлађима, о чему сведочи и дечји хор који је за певницом учествовао на богослужењу.

Иако у Аустрији немају огњиште у којем ће га палити, Ненад Зарић и његови синови Никола и Немања су на Бадње јутро посекли бадњак, уз обичаје научене у родном крају. Зарићи све наше празнике, па и Божић, прослављају онако како су то чиниле претходне генерације њихове фамилије. Никола, чувени уметник на хармоници, био је положајник у дому свог оца, а с поносом истиче да то што је рођен у Аустрији не умањује његову љубав према свему што представља традицију нашег народа. Путујући по свету и наступајући са уметницима из других земаља, он поносно говори о свом пореклу, а кроз своје ауторске композиције, Никола Зарић маестрално провлачи мотиве српске етно музике.

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

број коментара 0 Пошаљи коментар