Србија на вези

1. децембар 1918. -Некад и сад: Од заједничке државе до држава региона

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, касније Краљевина Југославија створена је 1. децембра 1918. године. Век после живимо у различитим државама, (не) желећи да се сећамо да смо некад живели скупа. Зашто је то тако, зашто поједине државе данас покушавају на све начине да укину, да забораве, да представе другачије тај део заједничке историје, истраживао је Мирослав Карлица. Његов саговорник је књижевник Мухарем Баздуљ.

Одлуком Подгоричке скупштине (26. новембар 1918. године) Црна Гора се припојила Краљевини Србији, што је био само увод у заједничку државу Срба, Хрвата и Словенаца. Данас, званична Црна Гора гласањем у свом Парламенту проглашава ту одлуку ништавном. С друге стране, део народа у Црној Гори слави сто година Подгоричке скупштине. Због чега је дошло до поделе у Црној Гори, извештавају колеге из Српске ТВ Црне Горе.

Распад СФРЈ донео је многе недаће. Стотине хиљада људи напустило је своја вишевековна огњишта, на која су се тек ретки вратили. Оно што затекну, више не личи на дом. И све друге околности отежавају повратнички живот. Вечерас ћете видети две репортаже, једну из Федерације Босне и Херцеговине, коју су припремиле колеге из Радио телевизије Републике Српске, а другу из Хрватске у репортажи колега из Тв продукције ЗВО Вуковар.

 

У другом делу емисије, бавимо се културним наслеђем Срба у суседним земљама. Наша сарадница из Будимпеште, уредница РТВ "Варош", Диана Кондић Ђурић, припремила је причу о изложби под називом "Српски саборни храм у Табану-трагом нестале вароши у Будиму", која је отворена у Историјском музеју Будимпеште.


Културно удружење "Бели багрем" из Темишвара, представиће Николета Дојчиновић.


Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић


Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар