Медијска мрежа српске дијаспоре: Аустрија

KОСМО

У мајској емисији КОСМО из Беча, продуцента Дејана Судара и уреднице Вере Марјановић, као и увек, очекују вас теме значајне за становнике тог лепог града, али и за Србију.

Наиме, Бечлије већ девет година  масовно узимају учешће у пролећној акцији чишћења свог града. А шта се дешава са отпадом у милионској метрополи видећете у репортажи снимљеној у једном од три бечка постројења за спаљивање отпада, где се добија струја и топлотна енергија за готово трећину домаћинстава у Бечу.

Аустријски интеграциони фонд и Амбасада Републике Србије промовисали  су  три амбасадора за интеграцију из српске заједнице. Троје признатих уметника ће у бечким школама ученицима говорити о препрекама на које су наилазили градећи каријере и настојећи да се интегришу у аустријско друштво. Екипа КОСМО  припремила је  прилог са свечаности, уприличене тим поводом.

У години обележавања стоте годишњице од почетка Првог светског рата у дворцу "Schaallaburg" у Доњој Аустрији постављена је изложба „Сјај и беда  - живот са Великим ратом", највећа у овој земљи. У разговору за емисију КОСМО, куратор изложбе је говорио о темама и табуима непознатим широј аустријској јавности, уз објашњење да Срби нису кривци за почетак рата.

Позориште за децу и омладину „Папиллон" из Беча припремило је представу о Светом Сави, коју је публика одлично прихватила. Позоришна прича о највећем српском светитељу је едукативна, а уједно и одлична прилика за учење негованог српског језика.

А у завршници емисије следи и прилог о гламурозној модној манифестацији, на којој су се представили креатори балканског порекла из Беча, као и гости из Србије, Босне и Херцеговине и Македоније.

Уредник серијала Медијска мрежа српске дијаспоре је мр Мирјана Раичевић Тасић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар