Читај ми!

Документарне ФусНоте

Епизода - "Кад скулптуре нису биле споменици"

Да ли знате шта је "заборављена" скулптура? Слободна процена би била - занемарљиво мало нас. А паркови су нам пуни заборављених скулптура из времена када уметност није третирана као лукуз већ као важна и битна потреба у животу нас обичних људи. Па је Савет за културу Србије у сагласности са Саветом за урбанизам Извршног већа Народне скупштине Србије дао препоруку којом се истиче потреба за примену дела и радова ликовних уметности кроз конкретне пројекте - чиста фантастика за садашњост 2023. али не и за 1958. пре 65 година.

Некако у то време постојала је и једна вајарска група - ПРОСТОР 8, која је у оквиру својих активности изнедрила идеју, горе поменуте, "заборављене скулптуре" и то на најпрактичнији начин - тако што их је излагала на отвореном и остављала по нашим парковима, трговима, излетиштима... с намером да срасту са околином којој су намењене и постану неодвојиви део ње.

Неке од тих заборављених скулптура и данас имамо у нашим парковима а да о томе ништа не знамо иако сваког дана пролазимо поред њих. Само што су оне данас тако постале не само заборављене већ и запостављане, девастиране и готово по правилу необележене - што свакако није била идеја уметника који су их нама поклонили с намером да нам улепшају и оплемене животни простор. Шта то у крајњем говори о нама као друштву али и о културној политици коју нам надлежни кроје и нуде већ годинама у назад..

Причу припремили, реализовали и визуализовали заједно - Ива Веселиновић, Игор Вујчић, Ана Павловић, Марко Ж. Вучковић, Милош Митровић, Јована Филиповић и Оливера Панчић која потписује текстове и режију и успешно већ годину дана води овај креативни тим.