Читај ми!

Научна достигнућа

Научни феномени овонедељна су тема "Студија знања", са фокусом на актуелна истраживања земљине атмосфере, људског тела, али и наше загонетне психе.

Дешифровање људског генома почетком 21. века довело је револуционарних промена и до развоја нове научне дисциплине геномике. Каква нова сазнања нам је она омогућила, говори нам молекуларни биолог Горан Брајушковић. На важност јоносфере указује нам физичарка Александра Нина, док нам Андреа Николић са Хемијског факултета објашњава важност зелене хемије за очување наше планете.

Шта се сматра почецима хемиотерапије, како је дошло до открића рендгена и пеницилина, као и који део нашег тела можда открива везу са диносаурусима, сазнајемо у новинарским прилозима.

О разним тајнама мозга разговарамо са неуролошкињом Елком Стефановом, која ће нам дати савет како да наш мозак здраво стари, и психолошкињом Аном Перовић, са којом ће бити више речи о нарцисима. Били ми нарциси или не, нема ко не пева уз песму Психомодо Попа - Ја волим само себе. У студију ће нам је извести Јулијана Винцан и Ален Марковић, који ће нам певати и о успаваном сателиту. А о томе шта има ново у археологији, науци која се бави старинама, говори нам Маја Миљевић Ђајић.

Ове недеље, у петак од 17ч на нашем Инстаграм профилу Студио знања, постављамо једно мало гласање. Тражимо одговор на питање: Да ли бисте могли без интернета месец дана? Резултате гласања објавићемо у следећој емисији.

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије Студио знања – Нешто сасвим другачије

Аутор:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]