Читај ми!

Траг: Манастир Туман - живот у кругу вечности

Манастири су средиште живота средњовековне Србије, духовно уточиште свих потоњих времена, баштина културе, традиције и духовности народа.

Средњовековна и ближа историја манастира Туман, или Тумане како га у народу често именују, говори да је увек био јединствен по својој улози у животу мештана, јединствен је и простор на коме се налази, а братство манастира, најчешће малобројно, током историје чини да манастир упркос освајачима, рушењу и зубу времена стално израста са јасном намером да буде духовно средиште али и ризница културе и историје.

У њему се на чудесан начин прожимају парадоксалне чињенице вере, из будућности, саткана историјом, извире садашњост, у центру свега имајући човека и његову духовност. У манастирској цркви Св. архангела Гаврила, похрањене су мошти Св. Зосима Синаита и Св. Јакова, ученика владике Николаја који је постардао 1946. год.

Легенде сведоче о настанку имена, о животу манастира, објашњавају начин живота обичног човека и историјске прилике. О духовном поклоњењу, монашком животу и разлозима за замонашење, као и о свакодневном раду говоре монаси овог манастира. Говоре и о својим манама и врлинама, о томе шта су дошавши у манастир донели а шта научили, о уметности, људима и вери. Спремност монаха да широј публици презентују манастирску ризницу и спремност да баштине, штите и обогаћују културно наслеђе, свакако овај манастир чини интересантним за телевизијску и ширу публику.

Аутор: Радица Смиљковић
Редитељ: Бојан Воркапић
Сниматељ: Димитрије Хаџи Николић
Монтажа: Стојан Илић