Читај ми!

ТВ прозор

Поводом 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом

Уједињене нације прогласиле су 1992. године 3. децембар Међународним даном особа са инвалидитетом. Комитет УН за људска права позива земље чланице да обележавају овај дан са циљем постизања пуног и једнаког уживања људских права и учешћа особа са инвалидитетом у друштвеном животу.

Људи и закони - прилог из циклуса Рефлектор о запошљавању лица са оштећеним видом, овде конкретно о онима који су обучени за рад на телефонским централама или телепринтерским машинама. Новинар Захарије Трнавчевић разговара са старијим телефонистима и са ученицима који су још на обуци, са њиховим професором, са функционерима у Савезу слепих, те са одговорним у разним предузећима где нису, по расписаном конкурсу, запослили слепе телефонисте, а међу њима су представници Радио-телевизије Београд, "Минела", "Галенике"...

У Програмском архиву РТС често нису сачувани прецизни подаци о ауторима и учесницима, тако да ни за овај филмски прилог немамо имена оних који учествују. Зато вас молимо, уколико препознате неко од лица да нам јавите на телефон 655 - 1320 или да пишете на адресу trezor@rts.rs.

- Сценариста и водитељ Захарије Трнавчевић, сниматељ Стеван Ландуп, редитељ Светлана Милић

- Произведено 1972, Редакција информативног програма; прилагођено за слепе и слабовиде особе и емитовано у "Трезору" 18.04.2011.

О фестивалу БОСИФЕСТ - Оснивач и председник Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом - БОСИФЕСТ је невладина организација Хенди центар "Колосеум" чији је председник Дарко Ивић. Хенди центар "Колосеум" основан је октобра 2009. године и од тада ради на остваривању циљева у области развоја и унапређења положаја особа са инвалидитетом и њиховом интеграцијом у све друштвене сфере. Из године у годину, ова филмска манифестација даје допринос упознавању шире јавности о правима, положају и потребама особа са инвалидитетом, побољшању комуникације, прихватању различитости, рушењу предрасуда о особама са инвалидитетом, а истовремено, филмски програм подстицајно делује на стварање нових филмских и уметничких остварења. Организатори фестивала воле да кажу да БОСИФЕСТ није фестивал за особе са инвалидитетом већ фестивал од особа са инвалидитетом за све љубитеље филма. Филм који гледамо данас победник је у категорији филмова за најбољи сценарио на БОСИФЕСТ-у 2016. године.

Рестарт - Након десетогодишње пасивности и самоизолације, сликар Дарко Бабић прихвата позив галерије у свом граду, да у њој излаже. Тиме започиње десетомесечни процес припремања изложбе, али и неизвестан период борбе са пасивношћу, навикама и сопственим ограничењима. Уз позив, уметник прихвата и ризик да зидови галерије остану празни.

- Учесници: сликар Дарко Бабић, деца из Друштва за церебралну парализу, дечју парализу и плегије општине Пожега
- Сценариста, продуцент и редитељ Дејан Петровић, директор фотографије и монтажер Сретен Вуковић, сниматељи Сретен Вуковић, Игор Марковић;сниматељ и дизајнер звука Никола Цвијановић, композитор Војин Ристивојевић, расветљивач Зоран Ђорђевић, колор корекција Јован Марјанов, графички дизајнер Урош Павловић, менаџер продукције Предраг Живковић
- Произведено 2014, продукција Независни филмски центар "Филмарт"