Читај ми!

Бележница 27: Квалитет ваздуха

На путу ка Европској унији грађани Србије још увек не дишу пуним плућима. Много је посла пред нама, а решавање вишедеценијског проблема загађења ваздуха, један је од најважнијих, јер директно утиче на здравље људи.

Изложеност загађеном ваздуху има озбиљне негативне последице по здравље, дужину и квалитет живота. Европска агенција за животну средину указала је на то да аерозагађење скрати живот око 300 хиљада људи у Европи, а грађани Западног Балкана, па и Србије, у просеку изгубе више од годину дана живота.

И Светска здравствена организација неуморно апелује и упозорава да је побољшање квалитета ваздуха императив на читавој планети, јер прекомерно загађење, нарочито у грејној сезони, годишње однесе неколико милиона живота, а у градовима Западног Балкана проузрокује сваку пету прерану смрт.

Статистика је неумољива, а европске институције поручују да Србија овај комплексни проблем мора решавати на више нивоа - националном, локалном и појединачном, са крајњим циљем да остваримо позитивне промене кроз Зелену трансформацију, што је једна од најважнијих амбиција Агенде одрживог развоја до 2030. године.

Уредница: Наташа Тодоровић