Читај ми!

ТВ прозор

На прослави педесет година матуре

Закаснеле премијере "Трезора"

Пета београдска гимназија је настала од Прве женске гимназије, која је основана 1905. године , уз Вишу женску школу. Године 1909. се сасвим одвојила од Више женске школе, носећи име Државна прва женска гимназија. У Првом светском рату школа је прекинула рад, а ученице су се добровољно јавиле у ратни санитет и Црвени крст. У Другом светском рату у зграду Прве женске гимназије уселила се немачка команда за Београд. Ученице су, у пролеће 1941. године полагале матурски испит у Трећој мушкој гимназији, а потом је школа престала да ради до краја рата. Прва женска гимназија је постојала до школске 1953/1954. године, када је постала мешовита, преузимајући ученике из Друге мушке гимназије, и добила је име Пета београдска гимназија. Године 1977. због реформе средњег образовања изгубила је профил гимназије, и добила је име Образовно-васпитна организација "Др Душица Стефановић". Под тим именом је радила до 1991. године када јој је враћен профил гимназије и стари назив Пета београдска гимназија. По оснивању школа је била у улици Краљице Наталије, потом је премештена на Врачар, а од 1938. године је у згради у којој је и сада, на Палилули, улица Илије Гарашанина, у близини Телевизије Србије, Спортског центра "Ташмајдан", Цркве Светог Марка и Руске цркве.

Матуранти Пете београдске гимназије, први део - будући да је у блиском комшилуку, Телевизија Београд пратила је од доласка 1966. у Абердареву 1, живот и рад Пете београдске гимназије, било да снима о професорима, ученицима и њиховим активностима, било да користи школски простор, најчешће пространо школско двориште, за снимање краћих ТВ прилога. Тако, није чудо што ће гледаоци "Трезора" у данашњој емисији поводом овогодишње прославе 50 година матуре једне генерације гледати толико архивских аудио-вузуелних снимака. Генерација од 12 одељења која је уписала гимназију 1968, има снимке последњег школског дана из 1972 (приватни снимак), затим са прославе матуре у "Хотелу Југославији"  (емисија Необавезно 1972), прославе 30 година матуре (приватан снимак, 2002), прослава 40 година матуре ("Трезор", 2012), прослава 50 година матуре ("Трезор", 2022). У данашњој емисији гледаћете снимке свечаности у Гимназији пре одласка у "Кошуту" на прославу 50 година матуре, као и кратак преглед архивског материјала из претходних година. Други део ове емисије биће припремљен за емитовање у јесен на почетку нове школске године.

- Учесници: дипл. економиста Милена Баџевић Мандић, научни саветник у Институту за физику Александар Голубовић, проф. емеритус ФПУ сценограф Јасна Драговић, новинар Весна Миладиновић, директор Пете београдске гимназије Борка Поповић, позоришни и ТВ редитељ Мишко Милојевић (гост из генерације 1967.)
- Сниматељи Вук Ћетковић, Ненад Степановић; асистент сниматеља Бојан Даниловић, сниматељ звука Мирослав Радишић, Никола Младеновић; микроман Марко Глишић, расветљивач Ненад Влатковић, организатор Марко Станић, графичка обрада Снежана Врањковић, монтажер Нада Додиг Зилџић, уредник истраживач Бранка Грковић, уредник Милена Јекић Шотра, аутор Бојана Андрић
- Снимано за "Трезор" 26.05. и 18.06.2022; премијерно емитовање; Редакција за историографију

Петак, 01.07.2022. на РТС СВЕТ у 00.20 после поноћи

"Разговор ветерана": Раша Попов и Каменко Катић, први део

Радивој - Раша Попов, књижевник, радијски и телевизијски уредник (Мокрин, 26. јун 1933 - Београд, 19. април 2017)
Раша Попов завршио је Филозофски факултет у Београду. Од 1964. до 1971. године ради као новинар и уредник у Радио Београду. У Телевизију прелази 1967. где води и Дниевник али кад су се студенти 1968. огласили захтевом за потпуну једнакост и пуну слободу избора и договора, дао је оставку на водитељство ТВ Дневника. Од 1971. прелази у Образовни програм Телевизије Београд где ради као уредник емисије; једно време био је и в.д. уредника Редакције научног програма. Од 1983. до 1995. године ради као уредник и коментатор у Научној редакцији. Јануара 1995. године одлази у пензију. Аутор је више десетина књига за децу и одрасле. Написао је више од 500 телевизијских емисија, од којих преко 200 за децу. Био је лектор за српскохрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему од 1975. до 1977. Главни уредник издавачке куће "Матица српска" био је од 1983. до 1985. године. Наступао је у ТВ серијама као приповедач, а неке од најпознатијих су Радост сазнања, Фазони и форе, Варошарије, У сну сан, Шешир без дна. За научне емисије попут Отворени универзитет добио је Орден заслуга за народ.

Од ко до зашто, први део разговора са Рашом Поповим из циклуса Разговор ветерана. Код домаћина и водитеља циклуса Каменка Катића у Белегишу, Раша Попов прича о свом родном Мокрину, како је у њему некада било, а како је сада, о својим дечачким и ђачким данима, професорима, како је игром случаја почео да ради на Радио-Београду, а исто тако изненада постао водитељ главне информативне емисије Дневника, како је и зашто престао то да ради и прешао у Научну редакцију, како је у Лондону предавао српски језик...

- Учесници: Радивој Раша Попов (у РТБ од 1964. до 1995), Каменко Катић (у РТБ 1962. до 2002)
- Сниматељ Слободан Ратковић, сниматељ звука Миљан Ђукић, организатор Гордана Грдановић, монтажер Нада Додиг Зилџић, уредник Бојана Андрић
- Снимано у Белегишу 24.05.2007, премијерно емитовано у "Трезору" 16.06.2009, репризирано 08.05.2017; Редакција за историографију

Перспективе - емисија је снимљена уочи VI Конгреса СК Србије и разговара се о когресним активностима и јавним дискусијама о култури у Републици. Изрека "о укусима не треба дискутовати" због актуелних разговора прераста у "о укусима дискутујемо"... разговара се о кичу, шунду, цензури, о јунацима''сапунских ТВ серија''.

- Учесници: филизоф Миладин Животић, новинар новосадског "Дневника" Влада Дубравчић, редитељ Душан Макавејев
- Водитељ и аутор Радивој Раша Попов, редитељ Оливера Гајић
- Снимано маја 1968, емитовано у јесен 1968, Редакција информативног програма; репризирано у"Трезору" 24.05.2007, 16.06.2009, 08.05.2017.