Читај ми!

Еко перспективе: Зелена Европа - Беч, 2. део

У другом делу наше емисије о Бечу, као граду који предњачи на пољу екологије у оквиру Европске Уније, наш саговорник је Небојша Родић, Амбасадор Републике Србије у Аустрији.

Амбасадор Родић истиче добру сарадњу Србије и Аустрије на пољу екологије, као и примере добре праксе која се може применити и код нас.

Сваки грађанин Беча годишње баци четрдесет килограма животних намирница. Због тога град Беч реализује пројекте који ће омогућити да се храна корисно употреби.

Озелењавање кровова је једна од мера којим се спречава додатно загревање града.

Добар пример зелене фасаде је и спалионица отпада Шпителау која се налази у центру града и представља спој најновије технологије и урбане аритектуре.

"МА48" је у Бечу задужен за управљање и одлагање отпада. Након што су схватили да је корисније да отпад добије и своју другу намену, отворили су продавницу половне робе, како би одбаченим производима дали другу шансу.

Паркови, зелене површине и шуме представљају важне просторе за одмор становника Беча.

Поред тога, овај град се може похвалити и обрадивим површинама и виноградима. По најновијој одлуци градских челника, органски производи произведени на територији града ће се продавати под новим брендом "Бечки укус".

Уредница емисије Драгана Живојновић

сниматељ Иван Димитријевић

тонски сниматељ Марко Буђен

Монтажа Марија Аранђеловић