Читај ми!

Приступачан програм: Траг - Пријепоље престоница сомуна (СЗЈ)

Где Владе Дивац прво сврати када посети родно Пријепоље? По ком рецепту се сомуни праве у пекари старој више од века? Како је и зашто варош на Лиму постала препознатљива по врућим сомунима и јунећим ћевапима? Одговоре на ова питања откривамо у емисији „Траг", "Пријепоље - престоница сомуна".

У Пријепољу знају да се похвале како су одувек имали добре екмеџије односно пекаре, а остало је забележено како је прва пекара у овом граду отворена још 1880. године. Не знају како је и одакле рецепт за сомун стигао код њих, али знају да су га усавршили и да због пријепољских специјалитета више хиљада туриста годишње посети овај град. И екипа емисије „Траг" свратила је у Пријепоље у доба Рамазана када се овде спремају посебне врсте сомуна такозване питаљке или рамазанке.

О старим рецептима и новим изазовима, о прошлости и будућности пекара - разговарали смо са мајсторима који сомуне већ деценијама припремају на традиционалан начин.

Ипак, у овом крају се не ужива само у храни већ се могу чути и занимљиве лекције из историје. Пријепоље чува и фреску Белог анђела у Милешеви старој осам векова и најстарији куран на Балкану у џамији у насељу Хисарџик. Посетили смо и Музеј овог града који поседује предмете из 3. века, распитивали смо се о Лимској регати и природним лепотама овог краја.

И наравно, из Пријепоља нас нису пустили да одемо а да не пробамо традиционалне баклаве и сутлијаш.

Ауторка: Јелена З. Николић
Уредница: Југослава Ђурица
Сниматељ: Александар Агбаба
Тонски сниматељ: Горан Мрђеновић
Обрада: Редакција Актуелности