Читај ми!

Наука у покрету: Светови вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција не заокупља само истраживаче техничких наука.

Вештачка интелигенције је тема о којој промишљају уметници, психологзи, филозофи, социолози. Међутим ретко када се на заједничком задатку, тумачењу различитих аспеката вештачке интелигенције, нађу уметници и научници. А управо је то случај на пројекту Art + Science AI Lab који организује Центар за промоцију науке и Европска лабораторија вештрачке интелигенције.

Опште је прихваћен став да људску интелигенцију и даље откривамо а да вештачку интелигенцију стварамо. Али, уметничко-научни перформас БИНЕМА, победнички рад овогодишњег такмичења, однос људске и вештачке интелигенције види другачије. Овај необични плесни пројекат поручује: ми учимо вештачку интелигенцију а вештачка интелигенција учи нас.

Колико разумемо свет у коме вештачка интелигенције улази у све поре наших живота објашљавају уметници који су се заједно са научницима храбро у пустили у проналажење одговора. 12 уметничко-научних радова изложено је у Музеју науке и технике, Галерији Института Сервантес и Микро галерији Центра за промоцију науке. Какву су поруку послали публици сазнаћете кроз разговоре са ауторима и организаторима манифестације.

Уредник: Јелена Мицић
Монтажер: Зорица Благојев