Читај ми!

Еду глобал

Паркови и заштићене зелене површине налазе се на врху друштвених приоритета јер су нужни за очување људског здравља и целокупног биодиверзитета. Питали смо Горана Секулића из Светске организације за природу да ли управљање заштићеним подручјима у Србији тражи савременији приступ.

Стварање националног парка Шар-планина у северној Македонији значи да је последњи део слагалице за једно од највећих прекограничних заштићених подручја у Европи сада на свом месту. Успостављено је прекогранично заштићено подручје од око 2.400 квадратних километара.

Због испуштања отпадних вода загађене су бројне реке и језера у Србији. Трајно решење ће донети изградња постројења за прераду а дотле откривамо како нам и сама природа може помоћи да очистимо наше воде.

Птица ибис се сматра једном од најстаријих врста на свету. Овај оријентални драгуљ птичјег царства ужива специјалну заштиту у Кини. Добрим вестима из орнитологије придружује се и вест да су код нас након 100 година уочена гнезда далматинских пеликана.

Представљамо кабларски звончац, врсту хајдучке траве која расте само код нас. Може се видети на Каблару и на Сувој планини.

За крај емисије посетићемо Острво шкољки, јединствено место на свету, потпуно прекривено шкољкама.

Уредник серијала: Јелена Радовић Јовановић