Читај ми!

Приступачан програм: Право на сутра - Космет мој свет, други део (СЗЈ)

Насиље над женама је у порасту и на подручју Косова и Метохије, бројке указују на то. Међутим, и друге осетљиве категорије становништва изложене су различитим видовима притиска и управо кршење неких од елементарних људских права јесте тема ове емисије.

Као да није довољно што се оправдани страх надвио због епидемије ковида, што је старост претешка за некога ко има скоро деведесет година, што је зима на прагу... Ново искушење чека ту, тик уз зид.

Бака Мила последњих 47 година живи у Павиљону Е, у неусловном комплексу недалеко од универзитетске библиотеке у овом граду, који је требало да буде привремено решење. За њу и још 15 породица. Комшије Срби, Албанци, Турци. Сада са зебњом скупа гледају како се багер приближава. Најављено рушење, због изградње подземне гараже и исељење станара, привремено је одложено.

Бити стар, бити болестан, бити припадник мањинске заједнице, бити жена, живети у доба короне - само по себи је компликовано, носи ризике, усложњава препреке. Када је удружено више оваквих одредница, онда је "тешко" блага реч.

Тамо где пружена рука не доноси подршку већ сломљена ребра, неретки су и фатални исходи. Или трајне последице.

У два дела ове емисије забележили смо и потресна, упозоравајућа сведочења жена, жртава породичног насиља.

Сви предуслови за истинску равноправност жена и мушкараца на Космету постоје, али док закони не почну да се заиста поштују, жене и даље живе у свету о коме мушкарци, ипак, овде је то врло очигледно, одлучују.

Одлука да помоћ потраже често није лака, али је свакако први корак ка решењу.

Ниједно сломљено ребро, ниједан ударац више, ниједна жена мање!

И није само насиље, физичко, психолошко, правно - вид дискриминације са којим се грађани на Космету суочавају.

Суочени са свакодневном економском и безбедносном несигурношћу, јако су осетљиви и на неправду, коју често уочавају у расподели помоћи и принадлежности. То младе људе зна да демотивише и подстакне на одлазак.

Јовановићи из села Ливађе, код Грачанице, ипак су донели одлуку да дом и бројем деце и имовином увећавају ту где су, у завичају предака.

сниматељ Александар Агбаба
монтажа Весна Грба
редитељ Бојан Воркапић
ауторка и уредница емисије Татјана Манојловић
Обрада: Редакција Актуелности