Читај ми!

Трезор

Емисије о позоришту из продукције Трећег канала

Реч аутора: Снежана Стаменковић - у уводном делу уредница Снежана Стаменковић подсећа гледаоце на серију Сцене из продукције Трећег канала. Серију су покренуле уреднице Невена Милић и Горица Зарић 1995. године, а Снежана се, као сарадник прикључила 1996, а после извесног времена, када су Горица и Невена покренуле друге пројекте, Снежана Стаменковић остала једини аутор Сцена до последњег дана Трећег канала.
- Снимано 09.06.2006, премијерно емитовано у "Трезору" 14.06.2006, репризирано 07.12.2020; Редакција за историографију

Пут у Драматен - Један од заштитних знакова Трећег канала била је и серија емисија о позоришту Сцене која је, пре него што је 3К угашен, ушла у једанаесту годину емитовања. Ова емисија била је прва, а дуги низ година и једина стална емисија о позоришту на домаћим каналима, а за њену дуговечност сигурно су заслужни и верни гледаоци који су редовно пратили сва дешавања у домаћем позоришном животу. Сцене су најављивале позоришне премијере, пратиле фестивале и критички говориле о различитим појавама у нашем позоришту, а 2005. године екипа емисије имала је ексклузивно право да прати гостовање београдског Народног позоришта у чувеном Драматену у Стокхолму. Снимљена у јуну 2005. године, емисија прати успех националног театра у шведској престоници као јединог позоришта са Балкана које је гостовало на великој сцени Краљевског позоришта. Три вечери заредом Народно позориште играло је пред препуном салом комад Бранислава Нушића Госпођа министарка у режији Јагоша Марковића. За емисију Сцене су говорили домаћини, гости и публика међу којом је највише наших људи који живе у Шведској.

- Сниматељ Горан Лакић, монтажер Јелена Мерц, аутор Снежана Стаменковић
- Произведено јуна 2005, Трећи канал, Редакција за културу, уредник Горица Зарић; репризирано у "Трезору" 14.06.2006, 07.12.2020

Гледаћете сутра - У краткој видео најави, гледаоци ће видети динамичну припрему, преглед, идентификацију и избор архивског материјала, за сутрашњу емисију. Уредник и аутор "Трезора" Бојана Андрић каже гледаоцима: "Сутра ћете гледати историјски преглед о узроцима и последицама Брионског пленума, који ће нам излагати историчар Љубодраг Димић, а да ли ће он повести неког да му помоге у томе - то још не знамо. Дакле сутра о узроцима и последицама Брионског пленума у Србији и Југославији, а на јесен емисија о томе како се Телевизија Београд снашла у овом догађају и још више о великим кадровским и програмским променама које су је затим задесиле". (Ово обећање о јесењем снимању и наставку разговора на тему Брионског пленума - није испуњено, али има још јесени пред нама... обећање је и даље на снази - прим. уред. из 2021)

- Учесник: Бојана Андрић
- Сарадник-сниматељ Милена Јекић Шотра, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Нада Додиг Зилџић, уредник Бојана Андрић
- Снимано 27.05.2016, премијерно емитовано 06.06.2016; Редакција за историографију