Читај ми!

Драмски понедељак: Пролеће у јануару

"Драмски понедељак" приказује телевизијске драме настале у склопу сарадње Радио-телевизије Србије и Факултета драмских уметности у Београду. Снимање се одвијало под супервизијом професора Горана Пековића, ментора овог пројекта, и уредника ТВ драме Марка Новаковића, одговорног уредника Редакције драмског и домаћег серијског програма.

"Пролеће у јануару" Настала је по комаду прослављеног српског писца и академика Душана Ковачевића, а у сценарио ју је адаптирала студенткиња драматургије Ивона Јањић.

Драма "Пролеће у јануару" је прича о породицама које су почеле да се скривају у подземним одајама за време нацистичке окупације Београда. Уз помоћ пустоловног профитера Марка они производе оружје за покрет отпора. Овај посао траје и после рата јер им њихов "доброчинитељ" пушта фиктивне извештаје о немачким победама како би одржао подземну производњу и даље се богатио. Марко успева да убеди и свог најбољег пријатеља Црног да остане скривен у подруму како би могао да само за себе задржи Наталију, жену коју обојица воле. Након двадесет година Црни проналази излаз у "горњи свет". Иако је 1961. година, Црни верује да су нацисти још на власти јер су се обрели на снимању филма који приказује немачку окупацију...

Редитељи ТВ драме "Пролеће у јануару" су студенти четврте године режије на ФДУ Јован Димоски и Алекса Михајловић, директор фотографије је апсолвент на смеру камере Владимир Ђурић, а продуцентски посао преузела је студенткиња четврте године филмске и ТВ продукције Анђела Зебић. Сценограф драме је Владимир Ћирић а костимограф Петра Фотез, обоје студенти Факултета примењених уметности у Београду. Композитор музике за ТВ драму је Олга Јанковић, студенткиња Факултета музичких уметности у Београду. Снимање и обраду звука такође ће потписати студент ФДУ-а, Андреј Ристевски.

улоге тумаче: Иван Ђорђевић (Марко), Матеја Поповић (Црни), Милица Јаневски (Наталија), Јован Белобрковић (Ненад), Младен Совиљ (Бата), као и двојица студената глуме са ФДУ - Недим Незировић (Јован) и Амар Ћоровић (Миша). Као специјална гошћа, у улози Старице, појављују се Гордана Марић.

уредник ТВ драме: Марко Новаковић
ментор пројекта: проф. Горан Пековић
редитељи: Јован Димоски и Алекса Михајловић
сценариста Ивона Јањић (по истоименој драми Душана Ковачевића)
продуцент РТС: Горан Радић
продуцент ФДУ: Анђела Зебић
директор фотографије: Владимир Ђурић
сценограф: Владимир Ћирић
костимограф: Петра Фотез
композитор: Олга Јанковић
сниматељ звука: Андреј Ристевски
дизајнер звука: Дино Долничар
монтажери: Марко Џамбић, Невена Трутин, Стефан Роквић и Невена Јовановић
производња: Радио-телевизија Србије и Факултет драмских уметности 2019. године