Читај ми!

Елементарне непогоде

Природне непогоде могу за врло кратко време потпуно да паралишу и најурбаније делове света. Има ли повлашћених и потпуно безбедних дестинација на Земљи? Зашто се људи тако панично боје изненађења које нам Земља приређује? Одговоре на ова и многа питања откривамо у овонедељном "Студију знања".

Сведоци смо многих елементарних непогода и тога да поплаве, пожари, урагани, земљотреси и друге непогоде изазивају годишњу штету на Земљи која се мери стотинама милијарди долара. Где можемо да их очекујемо, какав је њихов карактер и како се заштитити, а притом не живети у страху објасниће наши саговорници - професор доктор Владимир Ђурђевић са Катедре за метеорологију Физичког факултета, професор доктор Дејан Шабић са Географског факултета и психотерапеут Зоран Миливојевић.

Да ли је Земља ушушкана или на ветрометини свемира, упитаћемо физичара који ће нам са великом страшћу откривати тајне космоса - професор доктор Александар Богојевић, директор Института за физику.

Са подједнаком страшћу научне снаге на нашој малој сцени одмераваће и неуморни заљубљеник у геологију. О земљотресима и вулканима и осталим природним играријама - професор доктор Драган Миловановић са Рударско-геолошког факултета.

А страх ће нам чувати наши хероји, ватрогасци и то са позиције наше публике. Представићемо их кроз занимљив и динамичан прилог у коме смо забележили једну њихову акцију. Такође, угостићемо и лекара и демонстраторе Црвеног крста Србије, који ће нам показати како да реагујемо у кризним ситуацијама - дакле, евакуација и прва помоћ на делу!

Пратите "Студио знања", сваког петка у 20 часова на нашем Другом програму.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић

Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић Ковачевић

Ководитељ: Ивана Миленковић

Редитељ: Дарко Камарит