Читај ми!

Деведесете - Речник миграција

Деведесете су, као одредница, у овдашњу колоквијалну сферу ушле са јасним и недвосмисленим конотацијама. На временској линији скорије историје уметности деведесете године 20. века указују се као етапа турбулентена, трауматична, пуна парадокса и неочекиваних заокрета.

Најопсежнији и најтемељнији захват историзације уметности деведесетих још је на самом почетку трећег миленијума остварио београдски Музеј савремене уметности. Реч је о изложби "О нормалности. Уметност у Србији од 1989. до 2001", која је представљена и у више значајних излагачких простора у Европи и Америци, а које се подсећамо у вечерашњој емисији.

Изложба "Деведесете: Речник миграција" недавно предтављена у Музеју Југославије у Београду, чији су аутори и кустоси историчарке уметности Ана Панић и Симона Огњановић, нуди нови поглед на деведесете.

Изложба обухвата радове 29 уметника и уметничких група, постављена је као сложена и прегледна структура, где је свако од заступљених аутора носилац једног речничког појма, а појмови су груписани у шест изложбених поглавља.

За каталошку студију "Речник миграција: једно могуће тумачење деведесетих" Симони Огњановић припала је Награда Лазар Трифуновић која се додељује за најбољу објављену ликовну критику, есеј, студију или осврт на модерну и савремену уметност.

У емисији говоре кустоскиња Симона Огњановић, и визуелни уметници: Душица Дражић, Александрија Ајдуковић, Чедомир Васић, Рена Редле и Владан Јеремић, Вахида Рамујкић и Никола Радић Луцати.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Аутор:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]