Читај ми!

Магазин Србија на вези

Гледаћете...

У току је Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској. Жељa организатора је да се у већем броју у такмичење укључе и наши научници и иноватори из дијаспоре. Такмичење промовише предузетнички начин размишљања и понашања тако што учесницима даје едукативну и финансијску подршку. За Магазин Србија на вези говори координатор такмичења проф. др Драган Повреновић.

Први пут за Магазин, и ексклузивно о својој  тек објављеној фасцинантној књизи "Никола Тесла духовни лик", говори свештеник презвитер др Оливер Суботић.
Свештеник презвитер др Оливер Суботић и Мирјана Раичевић Тасић
Свештеник презвитер др Оливер Суботић и Мирјана Раичевић Тасић

Спектакуларна монографија још увек није имала промоцију, али се увелико ради на њеној дистрибуцији у иностранство, тако да ће ускоро бити доступна и Србима у свету. Сазнаћемо са каквом посвећеносћу и студиозношћу је Отац Оливер писао ово јединствено дело.

Наши дописници, Владан Јочић и Маја Мартиновић овај пут воде нас у Италију, на врхове калабријских планина, на просторе где је постојало 43 000 манастира. Упознаћемо тајанствену Калабрију и једну невероватну жену, Мати Стефанију која је пре 12 година дошла у варош Семинару, да обнови 1000 година стар православни манастир, а данас је њен почасни грађанин. Видећемо инсерт из документарца "Путеви љубави Мати Стефаније".

Бобан Ковачевић
Бобан Ковачевић


Из Мелбурна  нам стиже болна прича. Реч је о Србима који су, после Другог светског рата, у току којег су преживели страхоте у Јасеновцу, нашли уточиште у далекој Аустралији. Тадашњој деци, остале су урезане у сећање слике ужаса Јасеновачког комлекса. Сведочења преживелих још једно су подсећање на све оне који су изгубили живот на том стратишту. Видећемо део из филмске документарне приче "Деца из Јасеновца", нашег дописника, Драгана Гавриловића.


Драгана Крстовић је са породицом пре готово две године Београд заменила Берлином. Успешно освојивши интернет вештине, пронашла је нову креацију и изазов у писању књига за децу. "Која је твоја супермоћ" је назив њене друге књиге којом настоји да повеже раније стечена знања из области маркетинга, психологије и комуникације са дечијим интересовањима. Прилог Бранислава Ђорђевића.

Ново издање књиге "Музичке традиције Јужних Словена у Мађарској", јединствене збирке народних песама композитора и етномузиколога Тихомира Вујучића, први пут је објављено постхумно 1978. на основу његових рукописа и забелешки. Капитално дело сврстава га у сам врх српске и мађарске етномузикологије. О томе у репортажи колегинице Снежане Миливојевић.

Уредници емисије Бобан Ковачевић и Мирјана Раичевић Тасић
Реализација Ернестина Глигоријевић и Јасмина Јевтић