Читај ми!

Трезор

Прилози о "Политикиним" карикатуристима и илустраторима из архиве Телевизије Србије

Уметници штампе, Људи Политике, четврти део - Захваљујући богатој архиви РТС-а аутори серије су успели да избором интервјуа, илуструју синтагму Лјуди Политике, како је написао Богуновић у синопсису за ову серију: "Тај модел самоузрокованог, аутентичног, пристојног и писменог новинара, патриоте и космополите, доводио је до новинског производа велике информативне разноврсности, истиносних вредности, аналитичког и полемичког богатства, критичке узаврелости, графичких вредности... Свест уредништва о друштвеној одговорности штампе, учинила је 'Политику' форумом политичких, културних и идеолошких суочавања у оквиру којих су до јавности допирале идеје просветитељства и демократије... ".

А завршићемо најаву серије овим цитатом: "Многи су у Београду сматрали уљудни господски тон тога листа као доказ неборбености његових уредника; њихову непристрасност, као доказ њиховог трговачког опортунизма; њихов широки национализам, као доказ њиховог неинтересовања за такозвана горућа питања; њихово неговање књижевне критике и књижевног подлистка, као високопарност и надрикњиштво; њихово избегавање погрда, као непознавање националних реткости и сликовитих места! Али је већина - увек наша мудра и поштена већина - брзо осетила шта је 'Политика' донела собом. Културни кругови брзо су осетили да ће тај нови лист успети да се наметне у таквој једној средини безнадежних грађана који су нападани од разбојника на перу и варошких хајдука. Родила се нада да ће да преиначи сама 'Политика' цео тон у нашем журнализму. Србин, који једини међу народима у свету има у свом језику реч уљудност, што значи више него учтивост и него отменост, осећао је колико та уљудност регулише живот једног друштва и омогућава постојање у заједници." (Јован Дучић, "Политика", 6 - 8. 1. 1924)

Одломци из емисија Програмског архива Телевизије Београд: Радо се сећам (1997), Савременици (1978), Нешто сасвим лично (1983) и једног ВХС снимка из продукције Телевизије "Политике".

- Учесници: карикатуриста Пјер Крижанић, илустратор Ђорђе Лобачев, карикатуриста Зуко Џумхур, карикатуриста Иво Кушанић, илустратор и уредник женске стране у листу "Политика" Нада Дорошки
- Премијерно емитовано у "Трезору" 25.06.2020, репризирано 16.10.2020. на РТС СВЕТ; Редакција за историографију