Читај ми!

Трезор

Поводом недавне смрти тон-мајстора Милосава Митровића Лоске

Милосав Митровић, тон мајстор Радио Београда, доајен дизајна радиодрамског звука (Београд, 10.03.1927 - Београд, 30.01.2021)

Лоска - главне личности данашњег "Трезора" Милосава Митровића Лоске сећамо се са дубоким поштовањем је, један од четворице првих тон мајстора у Радио Београду. Радио апаратом био је опчињен од детињства, те се по завршетку војног рока упутио, како каже, у ту "чаробну кућу" и од неколико предлога начелника техничког сектора Стевана Милосављевића, изабрао је да се бави звуком. Тај посао био је у повоју и пружао је обиље могућности за истраживање што је Лоску посебно заинтригирало. Рађала се једна нова професија - сниматељ звука. О пионирским почецима радиофоније у Србији, ентузијазму запослених у Радио Београду, освајању звука и сниматељским могућностима Милосав Митровић је писао у својој књизи Откривање звука, а неке од тих тајни открива и у овој емисији.

- Учесници: тон-мајстор Милосав Митровић, саговорник Сандра Милошевић
- Сценариста и водитељ Сандра Милошевић, сниматељ Андреј Оштрбенк, асистент Милан Ресавац, сниматељ звука Никола Младеновић, микроман Петар Петровић, расветљивач Миле Илић, сарадник-сниматељ Милена Јекић, организатор Гордана Грдановић, монтажер Никола Станкић, монтажер-реализатор Бранислава Петровић, уредник Бојана Андрић
- Снимано 23.10.2013, премијерно емитовано у "Трезору" 16.06.2014; Редакција за историографију, уредник Добривоје Илић