Читај ми!

Документарни филм

Слава Сатани?

Приступом без преседана, овај филм прати успон Сатанистичког храма: само шест година стар и већ један од најконтроверзнијих верских покрета у америчкој историји. (Hail Satan?, 2019)

Храм и његов загонетни вођа Лукијен Грејвес позивају на сатанску револуцију да би спасили душу нације. Али да ли је стварно све баш тако?

"Нећете видети усмереније испитивање верских слобода у овом тренутку, или бар не смешније", пише Гај Лоџ британски критичар када образлаже зашто је потребно гледати овај филм редитељке Пени Лејн.

Знак питања у наслову овог несташног, перцептивног, понекад бунџијског документарца о Сатанистичкој цркви и њеним следбеницима у САД може да делује као афектација, али постоји разлог за њега, објашњава критичар, образлажући свој став речима да се до краја филма испоставља да ти својеврсни сатанистички ставови нису баш тако јасни као што изгледа на први поглед. Лејнова трага за светлијом, хуманијом страном овог мрачног покрета, али и за политичком димензијом: обожавања ђавола овде испада главно оруђе за културни рат против хришћанске деснице.

Режија: Пени Лејн