Читај ми!

Од плуга до дигиталне фарме: Дигитална фарма

Концепт интезивне пољопривреде подразумева хиљаде хектара поседа на којима ради десет до двадесет радника а уз примену селекције, агротехничких мера и савремене механизације постижу се веома високи приноси. За разлику од интензивне пољопривреде мала имања, каквих је у Србији највише, опстају захваљујући вредним рукама својих власника. Шта је пољопривреда будућности?

Модерну пољопривреду карактеришу чврсте везе са образовањем и науком што подразумева да пољопривредник мора да савлада нова знања и нове технологије. Хватање у коштац са таквим изазовима могуће је једино уз образовање и вештине другачије од оних које су имали њихови родитељи. Развојем иновативних компанија које послују у овом сектору многе земље знатно су унапредиле производњу и смањиле број запослених. На тај начин прехрамбени производи постају јефтинији и много лакше налазе купца на светскому тржишту.

У осмој, последњој, епизоди циклуса Од плуга до дигиталне фарме водимо вас у свет дигиталне пољопривреде. О будућности ове најперспективније привредне гране у Србији разговарамо са професорима Пољопривредног факултета у Новом Саду, са истраживачима из Института Биосенс и пољопривредним произвођачима који су разумели нове захтеве и успели да примене неке од иновативних технологија.

Шта недостаје пољопривреди у Србији? Да ли је развој дигиталне пољопривреде једини услов за опстанак села у Србији? Поред улагања у образовање, развој пољопривреде тражи и стварање добрих услова за живот на селу тврде наши саговорници. Једино тако реално је очекивати конкурентну пољопривреду и јаког пољопривредног произвођача.

Уредник и сценариста Алексндра Шарковић
Редитељ и избор музике Бранислава Стефановић
Монтажер Ксенија Савићевић
Извршни продуцент Светлана Бандић; Продуцент серије Драгана Богдановић
Сниматељи: Никола Ђуровић, Бранко Пелиновић, Хаџи Владан Мијаиловић и Гојко Деспотовић