Читај ми!

Драмски понедељак: Солунци говоре

Сећање на Тихомира Арсића

Као други наслов у оквиру "Драмског понедељка" у јануару, који је део циклуса "Сећање на Тихомира Арсића", Редакција драмског и домаћег серијског програма РТС, у понедељак 11. јануара на програму РТС 2, емитује снимак представе "Солунци говоре", снимљен 1990. године.

Писац Антоније Ђурић прикупио је мноштво сведочења преживелих ратника из Првог светског рата и уобличио их у текст погодан за позоришно казивање. Режије се прихватила Цисана Мурусизде и уз дискретне редитељске интервенције које су се пре свега заснивале на поштовању глумачког израза и изговореног текста који је изазивао емоције, направила је представу чија је премијера одржана 30.12.1981. године.

Посебан куриозитет је био да су тада били живи ти ратни ветерани на основу чијих сећања је направљена та представа и који су присуствовали премијери. "Солунци говоре" остали су на репертоару пуних десет година.

улоге тумаче: Бранка Зорић, Тихомир Арсић, Марко Баћовић, Радош Бајић, Гојко Балетић, Синиша Ћопић, Лепомир Ивковић, Андреја Маричић, Предраг Милетић, Радован Миљанић, Предраг Оцокољић, Чедомир Петровић, Боско Пулетић...

уредник циклуса: Марко Новаковић
ТВ режија: Слободан Радовић
писац: Антоније Ђурић
позоришна режија: Цисана Мурусидзе