Читај ми!

Трезор

Препоруке породице Пантелић и "Трезора"

Рецепти из Рађевине - новогодишњи поклон пријатеља Редакције за историографију, породице Пантелић, документариста (истраживачи, сценаристи, сниматељи) и аматера-етнолога из Рађевине. Познанство и блиска сарадња породице Пантелић и "Трезора" траје годинама. Њихови филмови о обичајима и људима Западне Србије, овенчани многим наградама и признањима на домаћим и страним фестивалима, често су на програму "Трезора" и још чешће на Јутарњем програму.

Наћве - У Подгорини се веома негују стари занати. У тој области израђују се посуде које од давнина служе за прављење хране. Од свих посуда, наћве које си отхраниле више десетина нараштаја, посебно су важне. Наћве су дуже посуде које служе за прављење хлеба, углавном направљене од крушковог или липовог дрвета. Иако дубоко укорењење у традицији српског народа, данас се могу видети само у неким сеоским домаћинствима, углавном их људи више не користе јер су измишљени савремени начини припреме хлеба.

- Учесници: Светозар Гачић, историчар и председник СО Осечина; саговорник Добрила Пантелић

- Монтажер Милан Пантелић, асистенти режије Дијана и Тања Пантелић; сценаристи сниматељи и редитељи Добрила и Сандра Пантелић

- Произведено 2020, Три-Д продукција

Осечина, родно место шљиве - У Подгорину у место Осечину, како кажу мештани родно место шљиве, где је засађено преко милион и по стабала шљиве, и половина рода шљиве у Србији долази из места Осечина. Шљива је постала заштитини знак овог краја и има и свој сајам који се одржава сваке године, Сајам шљива. Мештани шљиву прерађују, суше, од ње праве разна слатка, џемове, шљиване колаче, а од скоро и чоколадирају шљиву и извозе.

- Монтажер Милан Пантелић, асистенти режије Дијана и Тања Пантелић; сценаристи сниматељи и редитељи Добрила и Сандра Пантелић

- Произведено 2020, Три-Д продукција

Домаћи сапун од багрема- У селима Рађевине се одувек правио домаћи сапун. Свака кућа га је имала јер у тадашње време није било савремених средстава за прање. У данашње време овај сапун се прави све мање. Од заборава ову традицију чувају у породици Пантелић у селу Доње Брезовице у општини Крупањ и праве природни сапун са мирисом багрема. Како кажу овај сапун је идеалан и за прање косе и одличан је против перути.

- Учесници: Светозар Гачић, историчар и председник СО Осечина; Драган Поповић, директор ТО Подгорина Осечина; мештани села Горње Црниљево Горан Симић и Златомир Иконић; саговорник Добрила Пантелић

- Монтажер Милан Пантелић, асистенти режије Дијана и Тања Пантелић; сценаристи сниматељи и редитељи Добрила и Сандра Пантелић

- Произведено 2020, Три-Д продукција

Кухиња Трезора, први део - На честим путовањим по Србији, реализујући две серије Мрежа предајника и Дописничка мрежа, екипу "Трезора" после обављеног снимања, домаћини су обавезно хранили и појили разним ђаконијама свог краја. Понекад би таква весела дружења, неко забележио камером. За ову Новогодишњу недељу припремили смо трпезе у Белегишу, Крушевцу, Забрежју и на Овчару.

- Учесници: Каменко Катић, Љубивоје Видосављевић, Раша Попов (Белегиш, 2009, 2007); Мара Лекић, Бојана Андрић, Војислав Луковић (Крушевац, 2009); Милан Белић, Матија Бећковић (Забрежје, 2013); Бранислав Дујаковић, посада Емисионе станице, ЕНГ екипа "Трезора" (Овчар, 2008)

- Уредници истраживачи Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић; монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић

- Произведено децембра 2020, премијерно емитовање; Редакција за историографију