Читај ми!

Суперхероји медијске писмености

Тринаеста епизода: Стереотипи

Година 2098. Владавина Носева. Сви људи с малим носеивма прогнани су из цивилизације или присиљени да раде тешке послове. Свет припада носатим људима. Тек понегде тиња пламен отпора.

Милева, Јована, Јован и робот Раденко су револуционари покрета Мали нос је за понос. Боре се против неправедног поретка у коме владају стереотипи. Они знају да се употребом стереотипа добија оргизован и сортиран свет у коме одређене групе имају легитимитет и моћ, док се друге групе опажају као инфериорне или угружавајуће.

Да ли ће наши суперхероји медијске писмености, захваљујући свом знању, успети да се изборе са наметнутим стереотипима и шта о стереотипима мисле млади у Србији сазнајте у 13. епизоди серијала.

ТВ серија "Суперхероји медијске писмености" се састоји из играних, анимираних и документарних сегмената. Намењена је деци и младима, али и општој популацији. Дакле, и дигиталним урођеницима као и дигиталним досељеницима. Серија прати образовне садржаје дефинисане у Приручнику за васпитаче и наставнике о медијској писмености и замишљена је као инспирација и повод за критичко промишљање и разговор не само у кући у кругу породице, већ и на часовима у школи. ТВ серију за Образовно-научни програм РТС-а, у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, реализовала је Беомедија д.о.о. под покровитељством Европске уније у оквиру пројекта "Подршка медијским реформама у Републици Србији".

Милева - Борка Томовић
Јована - Доротеа Ђанетаки
Јован - Лука Пешић

Уредник серије: Јелена Мицић
Сценариста и редитељ: Илија Гајица
Директор фотографије: Александар Мијаиловић
Монтажер: Обрад Поповић
Музика: Владимир Тошић