Читај ми!

У част Лудвигу ван Бетовену

Музичка редакција Забавног програма Радио телевизије Србије се активно укључила у обележавање 250-годишњице рођења великог композитора Лудвига ван Бетовена. Ова значајна годишњица славила се музиком широм света, током целе године, мада је пандемија корона вируса знатно умањила обим концерата посвећених опусу овог музичког великана.

Током два дана - 16. и 17. децембра целодневни програм на тематском каналу РТС Класика, који љубитељи уметничке музике могу да прате путем кабловског оператера МТС и на РТС Планети, посвећен је Бетовеновом опусу и животу, кроз емисије, концерте и филмове.

Централни датум је 17. децембар, дан када је Бетовен крштен и тада ће на РТС 2 бити емитован играни филм о Бетовеновом животу под називом "Луис ван Бетовен", затим ће следити пренос концерта из опере у Бону, родном граду композитора, на чијем су програму Бетовенов Клавирски концерт број 3 и Пета симфонија, а солиста и диригент је Данијел Баренбојм који наступа са West-Eastern Диван оркестром.

Тог 17. децембра на каналу РТС Класика биће емитован премијерно концерт Берлин слави Бетовена. Оркестром Штацкапеле и хором Штацопере диригује Данијел Баренбојм, а солиста је виолинисткиња Ане Софи Мутер. Биће изведена Девета симфонија и Виолинске романсе.

Обележавању велике Бетовенове годишњице Музичка редакција РТС се прикључила као копродуцент у стварању четвртог издања Нове европске песмарице - New European Songbook.

У овом пројекту учествују Аустрија, Француска, Холандија, Швајцарска, Словенија и Србија. Задатак је био да се компонују нове песме популарнијег жанра инспирисане Бетовеновом личношћу и музиком, а текстови да се заснивају на Бетовеновим писмима.

Србију представља песма Заувек твој, заувек свој коју је компоновао Драгољуб Илић, пева је Бојана Стаменов, а видео спот у режији Петра Станојловића је снимљен у дворцу у Голубинцима, где је по предању живела Бетовенова љубав.

Нова европска песмарица биће емитована у свим земљама учесницама овог пројекта, а на РТС 2 и РТС Класика на програму је 16. и 17. децембра.